zondag 18 november 2007

Kerkuilen gevonden te Huise


Kerkuilen gevonden in schouw.
In de loop van donderdagnamiddag 15 november 2007 , kreeg ik een telefoontje van een goede vriend dat er in Huise een koppel Kerkuilen gevonden zijn mét jong bij renovatiewerken aan een schouw. De landbouwers waren uiteraard zeer verbaasd over hun onbekende nachtelijke medebewoners. Al die tijd hebben de uilen zich onoplettend zich kunnen vestigen in de schouw.
De ouders waren topfit maar het jong kon onmogelijk zichzelf in leven houden doordat hij zelf nog niet in staat is om te gaan jagen.
Er werd reeds een aanvraag geweigerd door een erkend vogelopvangcentrum (naam wil ik nog verder onthouden).Door één of andere reden kon het dier daar niet worden opgevoed. Dat vond ik zeer jammer en ik was zeer verontwaardigd door hun ingesteldheid.
Ik moest dus op zoek gaan naar een ideale verlopige verblijfplaats. Het vogelopvangcentrum van Lierde werd gecontacteerd en meteen mocht Wim Vanhuele zich naar Lierde begeven met de 3 vogels. Op ons aangeven werd later op de avond de ouderlijke vogels na controle terug in vrijheid gelaten in de buurt van de vindplaats te Huise. Nancy en Filip van het VOC zullen zich ontfermen over het jong. Zij zullen dan het volwassen jong ook in Huise de vrijheid terug schenken. Dank je wel !!!
Waarnemingen in de buurt van de Rooigembeekvallei te Mullem - Huise.
Het vermoeden van aanwezigheid van Kerkuilen in en rond het reservaat de Rooigembeekvallei werd eerder bevestigd door enkele waarnemingen in de buurt van de vallei en in de Loweg. Alleen die prachtige nachtvogels localiseren is niet zo gemakkelijk.
Eerder dit jaar hebben we in een kleine schuur te Ooike ook een nestbak gehangen doordat een Kerkuil geregeld die schuur kwam opzoeken. Ik mocht toen rekenen op een zeer nauwe samenwerking van onze erkend ringer Daniel Packet en Paul Haustraete ( Regionaal Landschap ) die uiteindelijk de nestbak hebben geplaatst. We hopen door deze zeer snelle interventie dat die Kerkuil zich daar kan vestigen.
Mijn dank gaat vooral uit naar Wim Vanhuele van de Milieudienst te Zingem die zich die dag ontfermt heeft over die prachtige beesten en voor zijn inzet voor de natuur in Zingem. Ook proficiat aan Filip en Nancy van het VOC Lierde voor hun eindeloze inzet om de gewonde of zieke vogels te verzorgen. Paul Haustraete van het Regionaal Landschap die ervoor zorgt dat er bij landbouwers of particulieren kosteloos nestkansen voor Kerkuilen worden gehangen.
Mochten landbouwers of particulieren zich geroepen voelen om ook in hun schuur kosteloos een nestbak te laten hangen om de Kerkuil meer kans te geven zich voor te planten, aarzel dan niet om contact op te nemen. Mensen die ons informatie kunnen verschaffen van mogelijke verblijfplaatsen mogen dit uiteraard ook aan ons laten weten .
De verblijfplaatsen van Kerkuilen zullen nooit gepubliseerd worden teneinde de dieren te beschermen tegen onnodige verstoring.
contactadres:
Gunther Groenez , conservator Rooigembeekvallei Huise- Mullem, tel : 0486/167430 of gunther.groenez@pandora.be . Wij zorgen ervoor dat er op een snelle manier wordt gehandeld.

1 opmerking:

Unknown zei

Beste Gunther,
de uilen doen het goed in deze regio,mijn vrouw Rita is twee weken terug een adult bosuilvrouwtje uit een houtcasette gaan bevrijden.Ondertussen is het beest geringd en terug vrijgelaten.Pikant detail:toen ze met het bevrijde vrouwtje vertrokken riep in de onmiddelijke omgeving een mannetje... . Het wordt nog mooier want van de eigenares van het huis waar de bosuil bevrijd werd vernamen we dat ze de kerkuil daar ook al had opgemerkt. Ik heb zo al een vermoeden waar ik het beest ergens moet gaan zoeken,als ik meer weet verneem je het wel.
Groeten,
André Wandels